Proiect de mobilitate Erasmus VET 2017 - Proiect Window

Despre proiect

Proiectul „Plasament european pentru cursanti cu dizabilitati in profesia cofetar” derulat de Asociatia WINDOW se va desfasura in perioada 20.08.2018-14.09.2018,un plasament cu 18 participanti cu dizabilitati,ce urmeaza cursurile meseriei de cofetar pentru a se califica si integra pe piata muncii.

Stagiul se va desfasura la partenerul din Italia DOLCIARIA MONARDO S.R.L.,pe parcursul a 120 ore.
Scopul proiectului este de a oferi celor 18 participanti cu dizabilitati,competente si abilitati practice in procesul de calificare pentru meseria de cofetar dat fiind ca majoritatea au absolvit un liceu teoretic si nu au o meserie pentru a se integra in munca.

 Obiectivele proiectului

  • formarea competentelor,abilitatilor si priceperilor in meseria de cofetar pentru 18 absolventi cu dizabilitati,intro fabrica italiana de inalta tehnologie si calitate a produselor, care sa asigure angajarea acestora la finalul programului de formare;
  • formarea la cei 18 participanti cu dizabilitati a stilului de munca si a ritmului de executie a operatiilor specifice unei fabrici de dulciuri ce foloseste utilaje automatizate si moderne,astfel incat acestia sa raspunda tuturor provocarilor ce le ofera un viitor loc de munca in profesia cofetar
    3.formarea competentelor,abilitatilor lingvistice pentru limba italiana si experientierea unei noi culturi europene in vederea cresterii capacitatii de adaptare la un mediu nou cu asteptari neprevazute.

ANUNT privind metodologia de selectie a participantilor la Programul ERASMUS 2017-1-RO01-KA102-036244

Conditii de inscriere:

  • Persoanele doritoare trebuie sa fie inmatriculate Cursul Cofetar la Asociatia Window Romania pentru anul 2018

Documentele necesare inscrierii stabilite sunt:

  • Cererea tip de inscriere
  • Scrisoare de intenţie;
  • CV în format Europass;
  • Copie după actul de identitate;
  • Copie Certificat incadrare in grad de handicap
  • Copie diploma/adeverinta absolvire a ciclului de invatamant in mai-iunie 2018
  • scrisoare intentie
  • dovada ca este cursant in cadrul asociatiei la Cursul de cofetari

Dosarul de inscriere se va depune , pana la data 10 ianuarie 2017.

Examenul de selectie se va organiza in perioada 15 – 19 ianuarie 2018 astfel:

Testul de competente de specialitate – 15. 01. 2018 – ora 17,30

Testul de competenta lingvistica la limba italiana – 16. 01. 2018 – ora 08,00

Afisarea rezultatelor – 17. 01. 2018 – pana la ora 12

Depunerea contestatiilor la probele scrise: din 17. 01. 2018, ora 12 pana in 18. 01. 2018, ora 12

Afisarea rezultatelor finale 19. 01. 2018 – pana la ora 12

Probele de concurs:

  • Test grilă privind cunoştinţele profesionale conform standardului occupational pentru profesia Cofetar, notat cu note de la 10 la 1
  • Test grilă privind limba italiana, conform bibliografiei afisate, notat cu note de la 10 la 1

Selecţia se va face în ordinea descrescătoare a mediei aritmetice obţinute la cele 2 probe.

Criteriile de departajare în cazul unor medii egale vor fi:

  • Media la purtare, pe ultimii 2 ani

REZULTATE SELECTIE

TABEL CU REZULTATELE FINALE ALE SELECTIEI PARTICIPANTILOR LA PLASAMENTUL V.E.T., IN

SPECIALIZAREA COFETAR – DIN ITALIA, LA DOLCILARIA MONARDO

NR. CRT. NUME SI PRENUME NOTA CULTURA DE SPECIALITATE NOTA LIMBA ITALIANA MEDIA GENERALA STATUT
1. TONTU ALEXANDRU-DANIEL 9 5 7 (SAPTE) ADMIS
2. BURTEA MARINELA ELENA 8 6 7 (SAPTE) ADMIS
3. CIRSTI ELENA EUGENIA 8 6 7 (SAPTE) ADMIS
4. BACANASU CLAUDIA CECILIA 8 6 7 (SAPTE) ADMIS
5. NICOLESCU SORIN ALEXANDRU 8 6 7 (SAPTE) ADMIS
6. ANCUTA ALIN DANIEL 8 6 7 (SAPTE) ADMIS
7. CONSTANTIN ADRIAN IONUT 8 6 7 (SAPTE) ADMIS
8. LISU SORINA GIORGIANA 8 6 7 (SAPTE) ADMIS
9. BOGDAN CONSTANTIN FLORIAN 8 6 7 (SAPTE) ADMIS
10. DICU MARIANA DENISA MIHAELA 8 6 7 (SAPTE) ADMIS
11. DORU ESTERA 7 6 6,50 (SASE 50%) ADMIS
12. MOANTA IONELA ANDREEA 7 6 6,50 (SASE 50%) ADMIS
13. PAPAE LACRAMIOARA 8 5 6,50 (SASE 50%) ADMIS
14. PAPAE RODICA MIHAELA 7 5 6 (SASE) ADMIS
15. IONESCU ROXANA GENILENA 7 5 6 (SASE) ADMIS
16. DINU IONUT RAZVAN 6 6 6 (SASE) ADMIS
17. IONASCU ANA-MARIA 6 6 6 (SASE) ADMIS
18. POPESCU MARIAN 6 6 6 (SASE) ADMIS

Pregatirea este parte integranta a activitatii de formare la plasament a celor 18 participanti cu dizabilitati.

Procesul de pregatire va fi organizat pe 3 module clar structurate inainte de plecare la stagiu.

Modulul 1 – Pregatirea pedagogica

Ofera participantilor informatii despre urmatoarele teme: 

  • prezentarea proiectului
  • prezentarea stagiului de practica
  • prezentarea contractului de finantare a proiectului incheiat intre AN si Asociatia WINDOW Romania
  • prezentarea contractului intre Asociatia WINDOW Romania si participantul stagiar 
  • prezentarea modului in care se va face evaluarea,validarea si certificarea competentelor dobandite in urma mobilitatii;
  • prezentarea platformei europene MTool+ si a obligatiilor ce le revin participantilor 
  • prezentarea platformei OLS in vederea pregatirii lingvistice 

Modulul 2 – Pregatirea culturala si de prevenire a riscurilor

Vizeaza urmatoarele aspecte la elevii participanti:

  • documentare privind Italia(conditii geografice,istorie,economie, cultura)-exercitii de cautare a informatiei pe Internet
  • cultura si viata sociala a tarii gazda,Italia si a zonei in care se desfasoara mobilitatea(Soriano Calabro)
  • obiceiuri specifice Italiei,credinte culturale si influenta lor in interactiunea angajatii atelierului si cetatenii italieni din comunitate.
  • asemenari si diferente intre cultura romana si cultura italiana(limba, cultura,credinta)
  • personalitati din istoria si arta italiana, precum si alte traditii si lucruri specifice Italiei
  • atutudini in relatiile interpersonale cu societatea italiana dar si cu alte persoane cu dizabilitati din comunitatea locala
  • legislatia europeana si italiana cu privire la drepturile omului, drepturile emigrantilor si combaterea discriminarii.
  • prezentarea locurilor ,obiectivelor turistice ce vor fi vizitate in timpul liber pe parcursul mobilitatii in Italia
  • modalitati si proceduri de asigurare impotriva riscurilor de calatorie,protectia si siguranta participantilor pe perioada stagiului, raspundere civila si responsabilitati;

Modulul 3 – Pregatirea lingvistica pentru limba italiana

  • limba de lucru a proiectului,se va desfasura cu ajutorul platformei on-line OLS ce o va pune la dispozitie programul Erasmus+. 

Stagiul de practica se desfasoara in perioada 20.08.2018-14.09.2018,are 120 ore,timp de 4 saptamani,cate 6 ore pe zi (luni-vineri) pentru 18 participanti la organizatia de primire DOLCIARIA MONARDO.

Cei 18 participanti cu dizabilitati ce sunt absolventi de liceu teoretic participa la stagiu practic in acest plasament in domeniul de pregatire: Turism si alimentatie,calificarea:cofetar – codul COR 751202. 

La finalul plasamentului cei 18 de participanti vor avea urmatoarele rezultate insusite pe baza competentelor, cunostintelor, abilitatilor, atitudinilor si valorilor, in activitatile practice de la organizatia de primire,sub indrumarea tutorelui si a echipei de angajati vor fi capabili sa:

  • prepare semifabricate pe baza de zahar:sirop,fondant cu respectarea tehnologiei de preparare, cu alegerea corespunzatoare a vaselor,ustensilelor,a echipamentelor tehnologice si materiilor prime necesare,prin implicare activa individuala si in echipa, in conditii de igiena, securitate si siguranta in munca
  • prepare baroturi,zahar ars,blaturi, foi de rulada, foi Dobos,creme cu vanilie,cu fondant,crema ganaj, crema sarlota cu respectarea tehnologiei de preparare, cu alegerea corespunzatoare a vaselor,ustensilelor,a echipamentelor tehnologice si materiilor prime necesare,prin implicare activa individuala si in echipa, in conditii de igiena, securitate si siguranta in munca
  • prelucreaze martipan la rece si prin fierbere cu respectarea tehnologiei de preparare,cu alegerea corespunzatoare a vaselor,ustensilelor,a echipamentelor tehnologice si materiilor prime necesare,prin implicare activa individuala si in echipa, in conditii de igiena, securitate si siguranta in munca
  • prepare praline si ciocolata cuvertura,elementele decorative din ciocolata, elemente de decor din zahar, din crema si fructe confiate pentru estetica produselor de cofetarie, cu respectarea tehnologiei de preparare, cu alegerea corespunzatoare a vaselor, ustensilelor ,a echipamentelor tehnologice si a materiilor prime necesare,prin implicare activa individuala si in echipa, in conditii de igiena, securitate si siguranta in munca
  • prepare produse de cofetarie :prajituri cu blat, prajituri cu foi rulada ,cu respectarea tehnologiei de preparare, cu alegerea corespunzatoare a vaselor,ustensilelor,a echipamentelor tehnologice si a materiilor prime necesare,prin implicare activa individuala si in echipa,in conditii de igiena, securitate si siguranta in munca
  • ambaleaze folosind materiale decorative si pregatesc pentru comercializare produsele de cofetarie
  • efectueze expunerea prin metode moderne a produselor de cofetarie in vitrine
Toti cei 18 participanti au primit certificate EUROPASS , diplome de participare la stagiu din partea partenerului de primire DOLCIARIA MONARDO S.R.L. si diplome de participare la stagiu din partea Asociatiei WINDOW ROMANIA Craiova.
Cei 18 participanti au realizat vizite culturale la Pizzo, Regio Calabria, Scilla, Tropea, Roma, Venetia. De asemenea, a fost organizate vizite la muzeul din Mileto si Vibo Valentia si la diverse catedrale din apropiere